Razglednica iz prošlosti Rapca

Zavirimo malo u prošlost ovog malog mjestašca, koji je danas jedno od najvećih turističkih središta na istočnoj obali Istre. Kako je malo ribarsko mjesto postalo poznata turistička destinacija?


Dsc_0173

Na svojim putovanjima, Rabac su tijekom povijesti posjećivali mnogi poznati pisci i ljudi iz svih krajeva Europe. Jedan od najpoznatijih je svakako britanski istraživač i putopisac Sir Richard Francis Burton, koji u svom djelu "The Seabord of Istria" iz 19. stoljeća opisuje obalu Istre,a spominje i Rabački zaljev. 


Do 19. stoljeća Rabac je bio malo ribarsko mjestašce, a tada se počinju graditi ljetnikovci, a među prvima je bio onaj Prohaske, podrijetlom iz Češke, po kome je i nazvan dio Rapca. Nažalost ljetnikovac je uništen u za vrijeme Drugog svjetskog rata. Prvi hotel, Quarnero, je otvoren 1889. g. što je nagovjestilo početak razvoja turizma. Često se spominje i da je austrougarski princ Ferdinand posjetio Rabac 1907.g. te da su ga dočekali brojni znatiželjnici. Trieste (1925.), današnje Primorje, je bio prvi veliki hotel, a od njegove izgradnje započinje i iznajmljivanje privatnih apartmana za smještaj. 


Sredinom 20.st. turizam se počinje razvijati u pravom smislu, te 60-tih godina Rabac već biva počašćen titulom "bisera Kvarnera" po čemu je i dan danas prepoznatljiv.