Hrvatska - Info

Stari_www1

Hrvatska - Info

Hrvatska se proteže od podnožja Julijskih Alpa na sjevero-zapadu i Panonske ravnice na istoku, preko Dinarskog lanca planina u centralnom dijelu do Jadranske obale na jugu.

Površina
56 538 km2, s dodatnom površinom pripadajućih teritorijalnih voda od 31 900 km2

Stanovništvo
4.437.460

Glavni grad
Zagreb ( 779.145 stanovnika - administrativano, kulturno, akademsko i komunikacijsko središte zemlje)

Dužina morske obale
5,835km - zajedno s otocima, otočićima i grebenima

Broj otoka, otočića i grebena
1,185. Najveći su otoci Krk i Cres. Ima i 67 naseljenih otoka.

Klima
Sjeverna Hrvatska ima kontinentalnu klimu; centralna Hrvatska ima poluplaninsku i planinsku klimu; primorska Hrvatska ima mediteransku klimu s vrućim i suhim ljetima, te blagim i vlažnim zimama. Zimska temperatura kreće se od -1 do 30 stupnjeva u kontinentalnoj zoni, 5 do 0 stupnjeva u planinskom predjelu i od 5 do 10 stupnjeva u priobalju. Ljetne se temperature kreću od 22 stupnja do 26 u kontinentalnom dijelu zemlje, 15 do 20 stupnjeva u planinskoj regiji i od 26 do 30 stupnjeva u obalnoj regiji.

Stanovništvo
Većina stanovništva su Hrvati. Nacionalne su manjine Srbi, Bošnjaci, Talijani, Romi, Mađari, Albanci, Slovenci, Česi, Slovaci, i drugi (prema podacima Državnog zavoda za statistiku 2011.).

Službeni jezik i pismo
Hrvatski jezik i Latinica

Religije
Rimokatolici, Pravoslavci, Muslimani, Židovi, Protestanti, ostali

Jadransko more
Jadran ili Adria dobio je ime po istoimenoj nekadašnjoj luci. Danas se grad Adria nalazi na talijanskoj obali, 38 kilometara udaljen od mora, što je rezultat djelovanja geoloških sila, uslijed čega se sjeverna obala stalno uzdiže, a južna spušta.
Jadran obuhvaća prostor između Balkanskog i Apeninskog poluotoka. Dio koji pripada Republici Hrvatskoj je prostor istočne obale, koja se prostire od Prevlake na jugu do rta Savudrije na zapadu, uključujući sve otoke, otočiće i hridi duž obale, te otočje Palagruža (broj otoka, otočića i hridi je preko 1700), te predstavlja jedinstveno područje u Europi, kako za krstarenja motornim brodicama, gliserima ili jedrilicama, ali i za uživanje u podmorskom svijetu.

Temperatura mora
Jadransko more ima vrlo izraženu godišnju promjenu površinske temperature mora. Prosječna godišnja temperatura je 11°C. More je najhladnije tijekom zime, a površinska temperatura mora je oko 7°C; Ona rijetko moze pasti i niže. U proljeće more postaje sve toplije, pa površinska temperatura raste do 18°C. Ljeti temperature mora dosežu visoke iznose, čak 22-25°C, a na južnom Jadranu i u Istri i do 27°C. Na Jadranu se termokline, tj. dijelovi vodenog stupa koje odlikuje ista temperatura, veoma dobro mogu razlikovati. Termokline su najočitije tijekom ljeta. Zimi počinju izotermalni procesi, tj. izjednačavanje temperature u vodenom stupu Ljeti prvu termoklinu zapažamo na dubini od 3-5 m, iduću na oko 12 m, a sljedeću na 18 m, dok su na dubini višoj od 30 metara temperature uglavnom konstantne tijekom cijele godine.

Izvor: www.croatia.hr

KORISNE INFORMACIJE
Valuta:

Euro.

Strane valute
se mogu promijeniti u bankama, mjenjačnicama i poštanskim uredima. Radno vrijeme banaka jest od 7 do 18 sati do ponedjeljka do petka. Kreditne kartice: većina hotela, restorana i trgovina primaju kreditne kartice (American Express, Diners Club, Eurocard/Mastercard, Visa, Sport Card International). Bankomati su također sveprisutni.

Električni napon gradske mreže:
220V, a frekvencija: 50Hz

Voda iz slavine je pitka u cijeloj Hrvatskoj.

Pozivni broj:

Za Hrvatsku pozivni broj je +385.

Vremenska zona:

GMT plus jedan sat zimi i GMT plus dva sata ljeti

Putne isprave:

Putovnica ili drugi međunarodno priznati identifikacijski dokument. Turisti smiju ostati u Hrvatskoj do tri mjeseca.

Za više informacija:
Diplomatska predstavništva RH u inozemstvu ili Ministarstvo Vanjskih Poslova Republike Hrvatske
Tel. 01 4569 964
Web: www.mvp.hr

Carinske odredbe:
Carinske odrebe Republike Hrvatske usklaðene su sa standardima zemalja Europske unije. Strana valuta se slobodno unosi i iznosi; domaća valuta do 1.500 Eur.
Vredniju profesionalnu i tehničku opremu treba prijaviti na granici. Psi i mačke u pratnji vlasnika trebaju imati Međunarodnu svjedodžbu od službenog veterinara da je od vakcinacije protiv bjesnoće prošlo najmanje 15 dana, ali ne više od šest mjeseci. Povrat poreza stranim državljanima za robu kupljenu u iznosu većem od 66 Eur s potvrdom obrasca »Porezni ček« (Tax cheque) kod izlaska iz zemlje.
Informacije: Carinska uprava Republike Hrvatske (tel 01 6102 333);
Web: www.carina.hr

Povrat poreza za strane državljane:
Turisti koji u Hrvatskoj kupe robu (osim naftnih derivata) čija vrijednost premašuje 66,00 Eur po računu, mogu zatražiti povrat poreza na dodanu vrijednost ("PDV").
Prilikom kupnje, prodavač će osigurati kupcu obrazac PDV-P, koji se mora ispuniti i ovjeriti štambiljom na licu mjesta. Prilikom izlaza iz zemlje račun je potrebno ovjeriti na Hrvatskoj Carini. Povrat PDV-a može se dobiti u roku od šest mjeseci u samoj trgovini gdje je roba kupljena (u tom se slučaju porez vraća odmah) ili slanjem ovjerenog računa u trgovinu zajedno s brojem računa ne koji će se povrat isplatiti. U ovom slučaju povrat poreza se plaća u roku od 15 dana po primitku računa.

Zdravstvena služba:
Bolnice i klinike su u svim većim gradovima, a ambulante i ljekarne u svim manjim mjestima. Strani turisti ne plaćaju liječničke usluge ako je između Hrvatske i zemlje iz koje dolaze potpisana konvencija o zdravstvenoj zaštiti. Troškovi zdravstvene usluge osobe koje dolaze iz zemalja s kojima nije potpisana konvencija naplaćuju se izravno od korisnika prema cjeniku. Za pacijente u životnoj opasnosti postoji hitan transport zrakom (helikopter) i morem (gliser).

Veterinarska služba:
Hrvatska je pokrivena mrežom veterinarskih klinika i ambulanti.
Informacije: www.veterinarstvo.hr, e-mail: veterinarstvo@zg.tel.hr

Državni praznici 2024:
1. siječnja - Nova godina, 6. siječnja - Sv. tri kralja, 31.ožujka i 01.travnja - Uskrs i Uskrsni ponedjeljak, 1. svibnja - Praznik rada, 30. svibnja - Dan državnosti, 30. svibnja- Tijelovo, 22. lipnja - Dan antifašističke borbe, 5. kolovoza - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, 15. kolovoza - Velika Gospa, 1. studenoga - Svi sveti, 18. studenog Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 25. i 26. prosinca - Božićni blagdani.

Radno vrijeme:
Trgovine i trgovački centri otvoreni su od 8 do 20 sati, a subotom od 8 do 14 ili 15 sati. Manji broj trgovina zatvara između 12 i 14 sati. Mnoge su trgovine otvorene i nedjeljom, posebno ljeti, a manji broj trgovina u većim gradovima, otvorene su 24 sata na dan. Javne službe i poslovni uredi rade od 8 do 16 sati od ponedjeljka do petka

Pošta i Telekomunikacije:
Poštanski uredi su otvoreni od 7 do 19 sati, a subotom do 13 sati. U većim gradovima neki su poštanski uredi ljeti otvoreni do 22 sata. Poštanske marke se mogu kupiti u poštanskim uredima i na kioscima.
Javni telefoni rade isključivo s telefonskim karticama koje se mogu kupiti u poštanskim uredima, kioscima, hotelima i turističkim kompleksima.

Zaštita okoliša:
Zaštita biološke raznolikosti sukladna je važećim EU propisima. More za kupanje na hrvatskom Jadranu vrlo je visoke kakvoće, a prema kriterijima EU. U slučaju nesreće ili onečišćenja mora molimo obavijestite Nacionalnu središnjicu za traganje i spašavanje na moru na telefon 9155 (besplatni telefon), koja je ukljuèena u mrežu međunarodnih institucija iste razine. U slučaju izvanrednog onečišćenja okoliša na kopnu obavijestite Državni centar za obavješćivanje na telefon 01/4814 911 Dodatne informacije o okolišu: tel: 01/6106 111
Tel: 0800 200 037 Web: www.mzopu.hr

Protupožarna zaštita:
Provjerite jeste li poduzeli sve da ne nastane požar!
Ne bacajte zapaljene ili zapaljive predmete u okoliš!
Primijetite li požar, molimo Vas, obavijestite ostale osobe u Vašoj okolini; odmah dojavite na broj telefona - 193; do dolaska vatrogasaca pokušajte ugasiti požar, ali tako da ne ugrozite sebe i ostale!
Poštujte znakove zabrane loženja vatre!
Pazite da Vaša parkirana vozila ne zatvaraju vatrogasne pristupe i prilaze.

Važni telefonski brojevi:
Međunarodni pozivni broj za Hrvatsku: +385
Hitna pomoć 194
Vatrogasci 193
Policija 192
Pomoć na cesti 1987; 1987@hak.hr
(ako zovete iz inozemstva ili mobitela birajte +3851 987)
Opće informacije 18981
Informacije o mjesnim i međugradskim telefonskim brojevima 11888
Informacije o međunarodnim telefonskim brojevima 11802     
Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru 195   
Vremenska prognoza i stanje na cestama 060 520 520
Hrvatski autoklub (HAK) 01 4640 800; Internet: www.hak.hr; e-mail: info@hak.hr

Hrvatski anđeli:
- jedinstveni pozivni broj turističkih informacija za cijelu Hrvatsku: 062 999 999
Za pozive iz inozemstva birajte: +385 62 999 999
Usluga je dostupna na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku
od 23.03.-15.10.

Radio vijesti na stranim jezicima u turističkoj sezoni:
Na Drugom programu Hrvatskog radija, uz redovne vijesti na hrvatskom jeziku, HAK će davati izvješća o stanju na cestama na engleskom, njemaèkom i talijanskom jeziku, a nekoliko puta tijekom dana i informacije za nautičare.
Svaki puni sat emitiraju se, također na Drugom programu Hrvatskog radija, naizmjenice vijesti i izvješća o stanju na cestama izravno iz studija: Trećeg programa Bavarskog radija, Trećeg programa Austrijskog radija, RAI Uno, britanskog Virgin radia te češki radio. Tijekom dana se emitiraju i informacije za nautičare na engleskom i hrvatskom jeziku.

Izvor: wwww.croatia.hr

Stari_www9
Zagreb-5
Stari_www8
Stari_www3
Stari_www5