Poreč

Osjetite dodir vječnosti!

Por002

Tražite li aktivnost, nesvakidašnje doživljaje i bogato kulturno nasljeđe, dolazak u Poreč i okolicu pravi je odabir jer Porečani imaju gotovo stoljetno iskustvo u gostoprimstvu i vrhunskoj turističkoj ponudi. Neće vam nedostajati ni zabave koje u turističkim naseljima i u samome gradu ima gotovo na svakom koraku; beach clubovi i caffe barovi, a iza ponoći ugodni ambijenti noćnih barova i diskoteka. Jednostavno - zabava od zalaska do izlaska sunca!

Osjetite dodir vječnosti!

Poreč, nekadašnja rimska kolonija, izvanredan je primjer grada razvijenog u romaničkoj arhitekturi s prelijepim venecijanskim gotičkim palačama pokraj kojih se šetnja pretvara u istinski doživljaj, a njegov ortogonalni urbanistički sustav ulica potpuno je sačuvan sve do danas! Za vladavine bizantskog cara Justijana, Poreč je dostigao svoj najveći sjaj, u što će vas uvjeriti Eufrazijeva bazilika, spomenik kulture koji još nikoga nije ostavio ravnodušnim. Nastala polovicom VI. stoljeća, u vrijeme biskupa Eufrazija, bazilika je sagrađena u bizantskom stilu, a mozaici kojima su oslikani pročelje i unutra?njost spadaju među najljepša sačuvana djela bizantske umjetnosti u svijetu! Cijeli je kompleks uvršten u popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Ulaskom u Eufrazijanu, osjetit ćete duh prošlih stoljeća i moći ćete rukom dotaknuti vječnost!

Iz razdoblja srednjeg vijeka ne propustite romaničku kuću sa zanimljivim drvenim balkonom, te gotičku peterokutnu kulu, nekadašnja vrata grada, danas vrata ulaska u izniman svijet novih cjelovečernjih gastronomskih otkrića.

A kad ponovo izađe sunce, tamo gdje se kopno dodiruje s morem, pod zelenim plaštom crnogorice koja će osvježiti i najtoplije dane, čeka vas opuštanje pod plavim zastavama porečkih plaža, i užitak u svim sadržajima koje će vaš boravak na moru učiniti i više nego ugodnim.

Poreč vam povrh toga stavlja na raspolaganje niz sportskih aktivnosti, a posljednjih nekoliko godina Poreč je i popularno odredište profesionalnih i rekreativnih sportaša iz cijele Europe. U mnoštvu kampova, apartmanskih i hotelskih naselja u najboljim hotelima otkrijte zašto je upravo Poreština izniman turistički centar Jadrana.

Bogatu turističku ponudu pronaći ćete i u okolnim mjestašcima, a valja istaknuti mnoštvo restorana i autohtonih istarskih konoba sa svim čarima prave mediteranske kuhinje. Naselja u zaleđu Poreča slikovita su istarska sela postojane ljepote, u kojima nema mjesta stresu i žurbi, gdje se život odvija polako, rekli bismo 'pravo mediteranski'.

 

Izvor: www.istra.hr