Rovinj

Na predivnoj zapadnoj obali Istre, tik ispod Limskog kanala nalazi se najromantičnije mjesto na Mediteranu!

Rovinjistratour

Grad Rovinj pravo je odredište svih vas koji žudite za sentimentalnom atmosferom vremena koja su nepovratno prošla. Na Mediteranu je možete naći još samo ovdje, u gradu koji je svoj romantični život započeo na otoku čiji je skučeni prostor uvjetovao gradnju zbijenih kuća, uskih ulica i malenih trgova, još i danas nedirnutih modernim urbanizmom.

Zaljubit ćete se opet, iznova...

Šetnja ovim ljupkim uličicama vodi vas u daleku prošlost i ne možete odoljeti, a da ne upotrijebite fotografski aparat. S morske je strane grad zaštićen visokom stjenovitom obalom i zidovima kuća izgrađenih na liticama, a prema kopnu čvrstim bedemima. Sve je to i danas očuvano! Pa kad kroz Balbijev luk uđete u stari grad čini vam se kao da ste promijenili vremensku dimenziju. Sve će vas lijepe uličice naposljetku dovesti do vrha brdašca, do crkve Sv. Eufemije (nar. Fume), najvećeg i najvažnijeg spomenika u gradu. To je barokna građevina venecijanskog stila posvećena svetici i mučenici čiji je sarkofag stigao, legenda kaže doplovio morem (a Istrani u to bezuvjetno vjeruju), u Rovinj oko 800. godine. Blagdan svete Fume sredinom rujna jedno je od najznačajnijih i najvećih spontanih pučkih okupljanja u Istri, kad Rovinj preplave brojni hodočasnici iz cijele Istre, Primorja i šire. Nađete li se tada u gradu, ne propustite priliku doživljaja tradicijske svetkovine koja će vas oduševiti.

Priobalje između Rovinja i Limskog kanala, rovinjski otoci i zaleđe, krajolik su s predivnim šumama crnike i bora. Zlatni rt najznačajnija je perivojna površina na istočnoj obali Jadranskog mora, uvala Palud ornitološki je rezervat s više od 200 vrsta ptica, dok je kamenolom Monfiorenzo zaštićeni geološki spomenik svjetske vrijednosti. Ali, to je tek početak, čeka vas mnogo više od toga.

Dvigrad, mjesto još iz brončanoga doba, danas nenastanjeno, obavijeno je velom mističnosti i otajstvima prošlih vremena koja kruže uskim uličicama, i sasvim tiho prolaze crkvama oslikanim freskama Šarenog Majstora.

Sasvim blizu, u pitoresknom Kanfanaru možete uživati u brojnim tradicijskim konobama, u okusima i mirisma u kojima se morska slanica miješa s aromama bujnog mediteranskog raslinja.

U Rovinju i okolici doživjet ćete čarobnu prirodu i začudnu baštinu, napuniti svoja srca ljubavlju, a sjećanja istinskom romantikom koja se još može naći samo u ovom zelenom kutku Mediterana.

 

Izvor: www.istra.hr