Pula

Trenuci u vremenu...

Pulaistratour

Dobrodošli u tri tisuće godina povijesti! Pulska povijest započinje mitom o Argonautima i potrazi za zlatnim runom, preko Histra, Rimljana i Mletaka, središnje austrijske luke, sve do današnjeg modernog, najvećeg kulturnog i gospodarskog središta Istre. Razni slojevi povijesti ispleli su jedinstveno urbano tkivo gdje rimski hramovi prkose baroknim palačama, ranokršćanske crkve stoje nasuprot austrijskim vilama, a ostaci srednjovjekovnih zidina ispresijecani su antičkim gradskim vratima.

Trenuci u vremenu...

I onda, Arena u svom svjetlu, jedan od najsačuvanijih rimskih amfiteatara na svijetu, najznačajniji pulski spomenik, alfa i omega uspomena iz Pule! Arena, borilište gladijatora i lavova, svojedobno je mogla primiti 25000 gledatelja. To je impozantno zdanje koje se doživljava s oduševljenjem, veličanstvena povijest koju možete vidjeti, dotaknuti, doživjeti, gdje se danas održavaju samo najveći kulturni programi.

No, to je tek početak, jer sada vas čeka austrijska Pula, mnoštvo prekrasnih historicističkih građevina koje okružuju pulsku luku i povijesnu jezgru. Kamo god krenuli, shvatit ćete da su bogata povijest i kultura upravo ovdje savršena scenografija za vrhunske glazbeno-scenske spektakle. Koncerti, opere, baleti, kazališni i filmski festivali, mala i velika svakodnevna iznenađenja na pulskim ulicama i trgovima - sve je to tek dio onoga što u Puli nećete propustiti.

Tek desetak kilometara sjeverno od Pule slikoviti istarski gradići Vodnjan i Fažana ukazuju vam se u svoj svojoj ljepoti. Kamene kućice i impozantni zvonici odaju vam mirnoću prošlih vremena koje se jednostavno ne možete nauživati. A kad odavdje pogledate prema moru, ugledat ćete otočje Brijuni, jedinstveni nacionalni park u kojemu se iznimni povijesni spomenici stapaju s kultiviranim pejzažem obogaćenim florom i faunom sa svih krajeva svijeta.

Ako ste pak krenuli desetak kilometara južno od Pule, doći ćete do predivnog mirnog zaljeva s arhipelagom otočića i slikovitog gradića Medulina. Savršeno čisto more, bogata ponuda i ugodna klima čine Medulin jednim od najljepših istarskih turističkih odredišta za obiteljski odmor. S druge strane Medulinskog zaljeva su Pomer i Premantura, nekoć mjesta težaka i ribara, a danas turistička mjesta, vrata kroz koja ćete ući na najjužniji dio Istre, Rt Kamenjak, prirodni rezervat i jedno od onih čuda koje samo priroda zna i može stvoriti. Divljina, ali pitoma!

 

Izvor: www.istra.hr